13 Mayıs 2011 Cuma

Amerika Kıtasının Keşfi


Aslında Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir. Fakat gerçek anlamda sosyal keşif 1492 yılında Kristof Kolomb'un yolculuğu sonucundadır.

O tarihlerde Asya ile ticaret yapmak isteyen Avrupalılar arada engel teşkil eden Türkler karşısında sürekli yenilgi aldıkları için Doğu'ya başka yollardan ulaşmaya çalışıyorlardı. Hindistan'a batıdan ulaşma çabasıyla yola çıkan İtalyan kaşif Kristof Kolomb, 12 Ekim 1492 yılında sadece yerlilerin yaşadığı bu kıtaya ayak bastığında bir Doğu Asya adasına vardığını zannetmişti. Aslında ayak bastığı ada Bahama Adaları'ndan biriydi. (İngilizce'de kızılderililere de "Indian" denmesinin sebebi budur. Aslında "Indian", İngilizce'de "Hintli" anlamındadır.)

Bu yolculuğu Amerigo Vespucci ve Sebastian Cabot gibi diğer kaşiflerin seferleri takip etti. Her ne kadar bu toprakların Hindistan değil de yepyeni bir kıta olduğunu ilk keşfedenin 1499 yılında Amerigo Vespucci olduğu düşünülse de, adı geçen üç kaşiften hangisinin bu keşifte bulunduğu konusunda kesin bir görüş birliği yoktur.

İlk kez 1507 yılında Waldseemuller isimli amatör bir Alman coğrafyacı bir makalesinde bu yeni kıtaya Amerigo Vespucci'den esinlenerek "Amerika" dedi. Kıtanın adını "Columbia" yapma girişimlerine karşı bu isim çok tuttu ve daha sonra kuzeydeki büyük karaların da keşfedilmesiyle Kuzey ve Güney Amerika olarak ikiye ayrıldı.

Hiç yorum yok: